Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Barcelona vers. Kodaň

Kdyby se tento duel konal ve fotbale, zřejmě by měl jasného favorita v podobě Katalánského klubu. Toto srovnání se však týká přístupnosti daných měst z pohledu člověka pohybujícího se na vozíku. V obou městech jsem strávil 3 dny na konferencích týkajících se bezbariérovosti evropských měst. Jak si v této oblasti stojí?

Srovnání bych mohl začít již výstupem z letadla, leč zřejmě by to nebylo pro čtenáře příliš zajímavé, jelikož vše proběhlo naprosto v pořádku a v obou zemích na vysoké úrovni. První rozdíl jsem spatřil při odjezdu z letiště. V Kodani můžete k přesunu do centra využít hned několik možností. První je nízkopodlažní autobus hned za východem, pouhou jízdou výtahem nahoru se dostanete na metro, které je v Kodani poměrně nové a tudíž kompletně bezbariérové. Naopak jízdou výtahem dolů se dostanete na vlakové nádraží. Zde je pouze drobným problémkem najít dveře s bezbariérovým vstupem. Pouhým stiskem tlačítka vám však vyjede plošina a vy pohodlně nastoupíte, aniž byste potřebovali pomoc personálu. Barcelona nám v tomto ohledu nabídla „pouze“ nízkopodlažní autobus, který však jezdil každou chvíli. Obě letiště samozřejmě disponovala taxíky, ale žádný využitelný pro vozíčkáře jsem neviděl.

 

V obou městech jsem byl ubytován ve tříhvězdičkových hotelích. Zde jsem však již zaznamenal první značné rozdíly. V Barceloně (AYRE hotel) jsem měl nádherný prostorný pokoj s velkou koupelnou. Pokoj v Kodani (hotel DGI Byen) poněkud menší, avšak pro vozík dostačující. Rozčarování přišlo při pohledu do koupelny. Tak špatně řešenou bezbariérovou koupelnu jsem snad ještě neviděl. Byla dlouhá poměrně úzká. Dveře do koupelny o šíři pouhých 70 cm, takže s elektrickým vozíkem nemožné projet. Umyvadlo, hned vedle nalepený záchod a hned vedle sprchový kout s pevnou zástěnou. V praxi tedy nebylo možné s vozíkem vůbec zajet vedle záchodové mísy a ani projet do sprchy. Markantní rozdíl byl rovněž v cenách. Zatímco v Barceloně jsme za 3 lidi na 3 noci platili cca 520 Euro, v Kodani jsme při stejných počtech platili za mnohem horší pokoj 940 Euro.

 

Při pohybu městem jsem byl jako vozíčkář rovněž mnohem spokojenější v Barceloně. Už jenom chodníky a sjezdy z obrubníků byly mnohem pohodlnější. Široké chodníky v dobrém technickém stavu a sjezd, kde nebyl ani drobný schůdek a sklon byl rovněž velice příjemný. Přišlo mi pouze, že cesty nejsou příliš dobré pro lidi se zrakovým postižením, jelikož jsem na chodnících nezaznamenal příliš hmatových prvků. Pohyb ulicemi Kodaně však znamenal samé drncání, vyhýbání se dírám a kanálům, neustálé překonávání odtokových kanálků a sjezdy se schůdkem cca 3 cm. Drobná nepozornost asistenta tak znamenala nebezpečí převrhnutí a pádu. Velmi pěkné byly cesty podél moře, kde byly i dřevěné chodníky přes pláž k vodě.

 

Veřejná doprava je více méně v obou městech na srovnatelné úrovni. V Barceloně je 123 stanic metra z toho je 87 bezbariérových, 17 se v současné době rekonstruuje a 19 je v projektové fázi. Na každém nástupišti je napevno přidělaný nájezd, aby se dalo i s elektrickým vozíkem relativně pohodlně najet do vagónu. Nájezd je však pouze do první soupravy. Všechny autobusy jsou v tomto městě nízkopodlažní. Plošinu v nich však nevyklápí řidič, ale je automatická. Velmi milé jsou nové autobusové zastávky, které jsou z jedné strany otevřené a s vozíkem se tak můžete pohodlně schovat před deštěm. Dále je zde rovněž možná doprava vlakem, což jsem však neměl možnost vyzkoušet. Z konference vím, že nádraží jsou z 95% bezbariérová. Velmi mile mě překvapila možnost využít lanovku a to i s elektrickým vozíkem. Jízdenku zde platí vozíčkář i jeho doprovod a jedna jízda vyjde na 1,4 Euro.

 

Kodaň disponuje, jak už jsem psal, novým a kompletně bezbariérovým metrem. Nájezd do soupravy je zde pohodlnější než v Barceloně, jelikož již při příjezdu vlaku zde není téměř žádný schod a žádná spára. Jízdu autobusem jsem si nevyzkoušel, ale většina autobusů měla piktogram vozíčkáře. I zde platí lístek vozíčkář i průvodce a jízdné je rovněž poněkud dražší. Jízdenka v rámci jednoho pásma vyšla na 23 DKK (1 DKK = cca 3,30 Kč). Na hlavním vlakovém nádraží nás mile pobavila dechová hudba, jež se řinula z reproduktoru ve výtahu. Vlakem je možné pohodlně cestovat po městě či si udělat výlet až do švédského Malmö. Jízdenka na letiště pak vyšla na 34,50 DKK.

 

Celkově jsem měl z pohledu vozíčkáře i duševního mnohem lepší pocit z Barcelony, která se jevila téměř jako ráj pro vozík. Kodaň měla rovněž jisté kouzlo. Hlavně procházky či plavba lodí po městských kanálech byla velmi uklidňující. Také zde bylo příjemné menší množství automobilů a větší množství cyklistů. Dokonce zde byl ostrov s bytovou zástavbou, kam se dostanete pouze na kole či lodí. Do některých přízemních bytů šlo lézt rovnou z lodi po žebříku. Kodaň jistě stojí za to vidět, i když milovníci historie si až tak na své nepřijdou. Pro dovolenou vřele doporučuji Barcelonu, kde se vyskytuje velké množství míst, které stojí za vidět a jsou přístupné. Namátkou mohu jmenovat katedrálu Sagrada Família či Gaudího zahrady, pro sportovní nadšence doporučuji Olympijský stadion či Camp Nou s muzeem FC Barcelona.

 

Autor: Michal Prager | středa 4.8.2010 11:11 | karma článku: 8,98 | přečteno: 950x
  • Další články autora

Michal Prager

Lidí s postižením přibývá, jednat musíme hned

Poslední průzkum Českého statistického úřadu zaměřený na osoby s postižením hovoří zcela jednoznačně. Podíl lidí s postižením ve společnosti je již 13 %. Populace stárna a chceme-li to v budoucnu ustát, musíme začít jednat hned!

14.8.2019 v 16:00 | Karma: 11,92 | Přečteno: 462x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Michal Prager

Nekoncepčnost VZP k rehabilitaci je alarmující

Předcházet zdravotním komplikacím nebo řešit následky? Zdálo by se jednoduchá otázka, ale pro VZP otázka o něco složitější.

12.8.2019 v 11:30 | Karma: 19,41 | Přečteno: 776x | Praha a střední Čechy

Michal Prager

Otevřený dopis předsedovi NRZP: Pane Kráso, nešiřte nenávist!

Vážený pane Kráso, obracíme se na Vás jako osoby se zdravotním postižením a osoby o ně pečující, jelikož nás nenechávají klidnými Vaše výroky na sociální síti Facebook.

29.10.2015 v 14:45 | Karma: 13,39 | Přečteno: 719x | Společnost

Michal Prager

Integrace bez legrace aneb děkujeme pane prezidente

Už uběhl téměř týden od skandálního výroku prezidenta Zemana na téma inkluze dětí s postižením do běžného vzdělávacího sytému a emoce pomalu opadají. Plně chápu vlnu nevole, která se vzedmula a souhlasím se všemi odpůrci jeho slov. Na druhou stranu, mohlo toto téma dostat lepší reklamu? Nemohu si vzpomenout, kdy byla naposledy inkluze více skloňovaným tématem ve společnosti, plnila stránky novin a časopisů, slyšeli jsme tento výraz v rozhlase či televizi.

21.1.2015 v 19:24 | Karma: 11,60 | Přečteno: 754x | Společnost

Michal Prager

Z ulice asistentem

Trochu to připomíná film My Fair Lady. Naším hrdinou však není nevzdělaná květinářka Líza, které se ujme profesor Higgins a naučí ji správně mluvit a vystupovat. Je jím kříženec Tazy, který se jako malé štěňátko dostal do útulku, kde se ho ujala paní Jana. A pejsek jí to nyní začne splácet měrou vrchovatou, protože se z něj díky výcviku Pestré společnosti, o.p.s. stává asistent.

22.1.2014 v 17:00 | Karma: 6,77 | Přečteno: 330x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1495x
Pirátský radní MČ Praha 14 pro sociální věci a zdravotnictví.