Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Electric Wheelchair Hockey

Floorball na elektrických vozících (angl. Electric Wheelchair Hockey – EWH) je jedním ze dvou kolektivních sportů pro lidí s nejtěžšími formami tělesného postižení. Tento sport přišel do ČR v roce 2003. Pomalu, ale jistě si získává své trvalé místo na sportovní scéně lidí s postižením.

A jak se EWH liší od klasického floorballu? V mnohém. Především jsou pravidla uzpůsobena tak, aby to byl sport skutečně pro každého. Základem je mít elektrický vozík. Dále potřebujete sportovního ducha a trochu odvahy se pustit do něčeho nového. Co je s klasickým floorballem stejné je dírkovaný míček. V EWH rozeznáváme 2 typy hráčů. Celkový počet hráčů na hřišti v jednom týmu je pět. Tři z nich hrají s klasickou floorballovou holí (H-stick) s tím, že podle potřeby ji mohou mít například fáčem přivázánu k ruce – těm se v místní hantýrce říká „háčkaři“. Tito hráči ovládají míček, tvoří hru a střílí góly. Dále jsou zde 2 hráči s tzv. T-hokejkou (T-stick) – „téčkaři“ či „tý-stykáři“, z nichž jeden je brankář.

 

V čem je T-stick odlišná? Jedná se o speciální hokejku ve tvaru písmene T, která je napevno přidělána na vozíku. Hráč tak míček ovládá pohybem svého vozíku. Právě tuto hokejku využívají hráči, kteří nemohou držet klasickou hůl. Mohou to tak být kupříkladu i hráči, kteří svůj vozík ovládají ústy. Úloha těchto hráčů však není o nic méně důležitá než „háčkařů“. Kromě brankáře, jehož význam je nezpochybnitelný, je v poli jeden „téčkař“, jehož hlavním úkolem je vytvářet tzv. bloky. V praxi to znamená, že pohybem svého vozíku vytváří prostor pro své útočníky či naopak při obranné fázi znepříjemňuje život soupeřícím útočníkům.

 

Dalšími odchylkami od klasického floorballu je, že míček nesmí letět více jak 20 cm nad zemí. Tato úprava vychází z toho, aby se sport co nejvíc přizpůsobil každému a setřeli se svalové rozdíly jednotlivých hráčů. I horní tyčka branky je tudíž ve výšce 20 cm a mantinely lemující hřiště rovněž. Aby však padaly nějaké góly, je šířka branky 2,5 m. Hřiště má rozměry od 24x14 m až 26x16 m.

 

V ČR s tímto sportem začal sportovní klub Akády Janské Lázně. V Praze jsem byl zakladatelem první klubu já společně ze svým, dnes již bohužel zesnulým, přítelem Radkem Foukalem. Původně jsme chodili do malé tělocvičny, kde jsme společně bydleli, a svými dřevěnými tyčkami, které jsme měli na mačkání tlačítek ve výtahu, jež byly příliš vysoko, jsme bouchali do pěnových míčků pro líný tenis. Postupně jsme se dozvěděli o EWH a založili klub EWSC LITA Sport Praha (dnes Jaguars Praha). V červnu 2005 jsme se s nově utvořenou reprezentací ČR zúčastnili Mistrovství Evropy v Římě.

 

Dnes již v ČR existují 4 kluby – Cavaliers Praha, Jaguars Praha, Tigers Janské Lázně a Rejnoci Zlín, které hrají společně ligovou soutěž. Letošní ročník je první, jehož se účastní 4 kluby. Náš současný tým Cavaliers je na ligové mapě nováčkem, i když jej tvoří zkušení hráči. O to větší je úspěch, že jsme se ještě před závěrečným kolem ligy stali mistry ČR.

 

Zaujal vás tento sport a chcete si ho vyzkoušet? Chcete nám pomoci jako dobrovolník? Můžete mě kontaktovat prostřednictvím okénka v pravé části. Chcete se přijít jen tak podívat? Nejbližší turnaj se bude konat v Praze na Jarově – Učňovská 1, 16. října 2010. Máte sportovní zkušenosti a rádi trénujete? Ozvěte se! Náš tým shání schopného trenéra.

Více na www.flor-in.cz

Autor: Michal Prager | středa 11.8.2010 15:36 | karma článku: 10,40 | přečteno: 965x
  • Další články autora

Michal Prager

Lidí s postižením přibývá, jednat musíme hned

Poslední průzkum Českého statistického úřadu zaměřený na osoby s postižením hovoří zcela jednoznačně. Podíl lidí s postižením ve společnosti je již 13 %. Populace stárna a chceme-li to v budoucnu ustát, musíme začít jednat hned!

14.8.2019 v 16:00 | Karma: 11,92 | Přečteno: 462x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Michal Prager

Nekoncepčnost VZP k rehabilitaci je alarmující

Předcházet zdravotním komplikacím nebo řešit následky? Zdálo by se jednoduchá otázka, ale pro VZP otázka o něco složitější.

12.8.2019 v 11:30 | Karma: 19,41 | Přečteno: 776x | Praha a střední Čechy

Michal Prager

Otevřený dopis předsedovi NRZP: Pane Kráso, nešiřte nenávist!

Vážený pane Kráso, obracíme se na Vás jako osoby se zdravotním postižením a osoby o ně pečující, jelikož nás nenechávají klidnými Vaše výroky na sociální síti Facebook.

29.10.2015 v 14:45 | Karma: 13,39 | Přečteno: 719x | Společnost

Michal Prager

Integrace bez legrace aneb děkujeme pane prezidente

Už uběhl téměř týden od skandálního výroku prezidenta Zemana na téma inkluze dětí s postižením do běžného vzdělávacího sytému a emoce pomalu opadají. Plně chápu vlnu nevole, která se vzedmula a souhlasím se všemi odpůrci jeho slov. Na druhou stranu, mohlo toto téma dostat lepší reklamu? Nemohu si vzpomenout, kdy byla naposledy inkluze více skloňovaným tématem ve společnosti, plnila stránky novin a časopisů, slyšeli jsme tento výraz v rozhlase či televizi.

21.1.2015 v 19:24 | Karma: 11,60 | Přečteno: 754x | Společnost

Michal Prager

Z ulice asistentem

Trochu to připomíná film My Fair Lady. Naším hrdinou však není nevzdělaná květinářka Líza, které se ujme profesor Higgins a naučí ji správně mluvit a vystupovat. Je jím kříženec Tazy, který se jako malé štěňátko dostal do útulku, kde se ho ujala paní Jana. A pejsek jí to nyní začne splácet měrou vrchovatou, protože se z něj díky výcviku Pestré společnosti, o.p.s. stává asistent.

22.1.2014 v 17:00 | Karma: 6,77 | Přečteno: 330x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1495x
Pirátský radní MČ Praha 14 pro sociální věci a zdravotnictví.