Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život plný výhod

Čas od času se stává, že narazím na člověka, který mi od první chvíle projevuje velkou účast s tím, že se pohybuji na vozíku. Po pár minutách jeho účast přeroste do fáze, kdy začne nadávat na systém a politiky a svou účast projevuje otázkou: „A vám ty vaše výhody nechali?“.

Na druhé straně se setkávám s lidmi, kteří „mi ty moje výhody“ snad dokonce závidí a opovržlivě mávají rukou „no co by ještě chtěli“. Dokonce jsem se již setkal s názorem, že parazituji na státě. Přimělo mě to zamyslet se nad otázkou, zda je můj život opravdu tak výhodný. Nemám dokonce být šťastný za to, že jsem na vozíku?

Pojem „výhoda“ v tomto pojetí zřejmě vychází z průkazky mimořádných výhod (ZTP/P). Tato průkazka mě opravňuje využít nároku na vyhrazené místo k sezení v prostředcích veřejné dopravy a předbíhat v dlouhých frontách na úřadech, když čekání vyžaduje dlouhé stání. Jelikož si svou židli vozím stále sebou, těchto výhod nevyužívám. Dále mohu bezplatně cestovat MHD (kromě lanovky, na kterou se v Praze stejně nedostanu) i se svým průvodcem. Nevím, zda toto lze považovat za výhodu. MHD totiž není ani z poloviny v Praze a většině dalších měst v ČR bezbariérová. Nemohu jí tedy využívat na rovnoprávném základě s ostatními cestujícími a tudíž nevidím důvod toto považovat za výhodu. Až bude MHD 100% bezbariérová a cesta mi nezabere 2x tolik času co ostatním, budu si lístky s chutí rovněž platit. Bez asistenta nemohu prakticky vůbec existovat, takže jej považuji vlastně za součást své osoby.

Díky průkazce rovněž mám v autě znak vozíčkáře, díky němuž mohu parkovat na vyhrazených místech a neplatím dálniční známku. U dálkových vnitrostátních spojů je situace ještě mnohem kritičtější než v MHD. Dálkové a regionální autobusy nízkopodlažní prakticky nejsou. U vlaků je situace lepší, avšak na druhé straně je třeba vidět i přístupnost nádraží, což tento druh cestování také značně omezuje. Jiná cesta než využít automobil tak mnohokrát není. A když jedete autem, musíte mít i kde zaparkovat.

Co však asi výše uvedení škarohlídové a závistivci nejhůře nesou, jsou různé příspěvky. Těmi největšími jsou asi příspěvek na nákup a provoz motorového vozidla. O potřebnosti vlastnit automobil jsem již psal. Příspěvek na provoz činí bez mála 10000 Kč ročně, což pokryje v mém případě cca 2500 km jízdy. Jen do práce najezdím 1000 km měsíčně. Dále pobírám příspěvek na péči ve výši 8000 Kč měsíčně. Ten je určen na úhradu sociálních služeb, které potřebuji – v mém případě osobní asistence. Na osobní asistenci jsem závislý 24 hodin denně. Cena za hodinu asistence je 80 Kč. Čili ze svých potřeb jsem schopen pokrýt 100 hodin měsíčně. Nechám na počtech čtenáře zhodnocení situace.

Dalších cca 8000 měsíčně tvoří plný invalidní důchod. Hledání a udržení si práce je stále pro velkou část lidí s postižením značně problematické. Trh pracovních příležitostí je v tomto směru velmi zúžen. Profese jako policista, popelář či malíř pokojů jsou pro vás prakticky uzavřeny. Pouze s invalidním důchodem hlavně v Praze člověk ovšem jen těžko vyžije.

Jsou to všechno ale opravdu výhody? Možná se ti lidé představují, že sedíme doma, dávky nám chodí na účet a my nic neděláme. Jenže my se snažíme žít naše životy jako kdokoli jiný. Nechceme vysedávat doma, ale chceme také chodit do práce, do školy nebo za zábavou. Chceme jezdit stejnými dopravními prostředky jako naši sousedé. Chceme žít běžně jako kdokoli jiný. K tomu však potřebujeme pomoc. Nezvládneme to sami. Tím, že stát omezuje naše „výhody“ nám pouze zužuje možnosti, jak toho dosáhnout. Nedělá naše životy méně výhodné, ale bere nám příležitosti, jak se zapojit a být plnohodnotnými občany. Dělá z nás jen více závislé.

Nemyslím si, že bych využíval nějakých výhod. Nebrečím nad svým osudem a nestěžuji si. Svůj život jsem přijal takový jaký je s radostmi i strastmi, jaké přináší. Chci mít jen stejná práva jako okolní společnost. Lze to považovat za výhodu? To, že jsem na vozíku, má jistě nějaký důvod. Mám štěstí, že dělám práci, která mě baví a mohu v ní pomoci dalším lidem. Co bych dělal, kdybych na vozíku nebyl? Kolika lidem bych pomohl? Poznal bych tak skvělé a dobré lidi, kteří mě obklopují dnes?

Autor: Michal Prager | pátek 25.2.2011 11:52 | karma článku: 22,21 | přečteno: 1335x
  • Další články autora

Michal Prager

Lidí s postižením přibývá, jednat musíme hned

Poslední průzkum Českého statistického úřadu zaměřený na osoby s postižením hovoří zcela jednoznačně. Podíl lidí s postižením ve společnosti je již 13 %. Populace stárna a chceme-li to v budoucnu ustát, musíme začít jednat hned!

14.8.2019 v 16:00 | Karma: 11,92 | Přečteno: 462x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Michal Prager

Nekoncepčnost VZP k rehabilitaci je alarmující

Předcházet zdravotním komplikacím nebo řešit následky? Zdálo by se jednoduchá otázka, ale pro VZP otázka o něco složitější.

12.8.2019 v 11:30 | Karma: 19,41 | Přečteno: 776x | Praha a střední Čechy

Michal Prager

Otevřený dopis předsedovi NRZP: Pane Kráso, nešiřte nenávist!

Vážený pane Kráso, obracíme se na Vás jako osoby se zdravotním postižením a osoby o ně pečující, jelikož nás nenechávají klidnými Vaše výroky na sociální síti Facebook.

29.10.2015 v 14:45 | Karma: 13,39 | Přečteno: 719x | Společnost

Michal Prager

Integrace bez legrace aneb děkujeme pane prezidente

Už uběhl téměř týden od skandálního výroku prezidenta Zemana na téma inkluze dětí s postižením do běžného vzdělávacího sytému a emoce pomalu opadají. Plně chápu vlnu nevole, která se vzedmula a souhlasím se všemi odpůrci jeho slov. Na druhou stranu, mohlo toto téma dostat lepší reklamu? Nemohu si vzpomenout, kdy byla naposledy inkluze více skloňovaným tématem ve společnosti, plnila stránky novin a časopisů, slyšeli jsme tento výraz v rozhlase či televizi.

21.1.2015 v 19:24 | Karma: 11,60 | Přečteno: 754x | Společnost

Michal Prager

Z ulice asistentem

Trochu to připomíná film My Fair Lady. Naším hrdinou však není nevzdělaná květinářka Líza, které se ujme profesor Higgins a naučí ji správně mluvit a vystupovat. Je jím kříženec Tazy, který se jako malé štěňátko dostal do útulku, kde se ho ujala paní Jana. A pejsek jí to nyní začne splácet měrou vrchovatou, protože se z něj díky výcviku Pestré společnosti, o.p.s. stává asistent.

22.1.2014 v 17:00 | Karma: 6,77 | Přečteno: 330x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1495x
Pirátský radní MČ Praha 14 pro sociální věci a zdravotnictví.