Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otevřený dopis předsedovi NRZP: Pane Kráso, nešiřte nenávist!

Vážený pane Kráso, obracíme se na Vás jako osoby se zdravotním postižením a osoby o ně pečující, jelikož nás nenechávají klidnými Vaše výroky na sociální síti Facebook. 

Chápeme Vaše rozhořčení nad rozhodnutím Vlády ČR o valorizaci příspěvku na péči. Avšak jsme naprosto rozhořčeni a zděšeni Vaším výrokem, který přirovnává tento krok Vlády k vyčlenění 3 mld. Korun na pomoc uprchlíkům. Pomoc pro uprchlíky vůbec nesouvisí s problematikou příspěvku na péči. Žádný člen Vlády nedeklaroval, že příspěvek na péči nebude zvýšen kvůli pomoci uprchlíkům. Navíc pomoc pro uprchlíky nejde z resortu Ministerstva práce a sociálních věcí.
Jsme přesvědčeni, že tento výrok je od Vás jako od představitele organizace, která zastupuje lidi s postižením v ČR a jedná jejich jménem na té nejvyšší úrovni, naprosto nepřijatelný. Výrok vnímáme jako nadmíru populistický a využívající současné uprchlické krize. Sami jsme celý život odkázáni na solidaritu většinové společnosti. Není proto pro nás přijatelné, aby osobnost Vašeho formátu, která se velmi často objevuje ve sdělovacích prostředcích jako zástupce lidí se zdravotním postižením, vyjadřovala takto otevřeně projevy nesolidarity vůči lidem, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci. 
I nás mrzí, že příspěvek na péči nebyl valorizován, ale domníváme se, že jeho jednorázové zvýšení by nebylo systémovým řešením. Preferovali bychom opatření, které by příspěvek na péči přerozdělovalo spravedlivěji a pomohlo lidem, kteří jsou závislí na pomoci druhé osoby celý den. Těmto lidem by aktuálně navrhované zvýšení příspěvků na péči umožnilo navíc měsíčně zaplatit o 12 hodin více, což pro ně z dlouhodobého hlediska není řešením.
Vyzýváme Vás, abyste se vyvaroval podobným výrokům, které pouze přispívají k šíření nenávisti a špatné nálady. Politici často zástupcům lidí se zdravotním postižením vyčítají nejednotnost. Národní rada osob se zdravotním postižením a konkrétně Vy jako její nejvyšší představitel byste měli být stmelujícím prvkem. Měli byste hájit práva lidí s postižením a ne vrážet klín mezi nás a jiné menšiny. Přáli bychom si, aby NRZP důstojně reprezentovala lidi se zdravotním postižením a zasazovala se o společnost bez předsudků, za společnost bez bariér. 
Děkujeme, že neberete náš názor na lehkou váhu. Přikládáme vyjádření dalších významných představitelů neziskových organizací.
S pozdravem

Bc. Michal Prager - ředitel Pestré společnosti, o.p.s.
Mgr. Karolína Chloubová - Garantka inkluzivního vzdělávání OP VVV 
Lenka Bartova - fundraiserka, Raná péče EDA
Jana Augustinová - zpěvačka, The TAP TAP
Bc. Vašek Uher – bloger
Karel Chlouba – student FHS UK

 

Vyjádření představitelů NNO:

“Dobrý příklad působí velmi pomalu a dlouho, než dojde ke zlepšení. Špatný příklad funguje okamžitě. Sedmnáct let se s kapelou The Tap Tap snažíme budovat vztah většinové veřejnosti k lidem s postižením. Snažíme se na sobě samých ukazovat, že i člověk s těžkým handicapem může být společnosti velmi prospěšný, a že může být dokonce velkou motivací pro ostatní.
Jsme si jistí, že kdybychom “hráli na city” a vzbuzovali lítost, získali bychom větší finanční podporu. Ale také víme, že bychom tak jenom posilovali negativní stereotyp vnímání lidí se zdravotním postižením. Stejné je to s tvrzením, že “TAMTI” mohou za to, že “MY” jsme nedostali. Nelíbí se mi, že člověk, kterého mnozí vnímají jako hlas zdravotně postižené menšiny, se vymezuje takto populistickým způsobem. Pan Krása by měl chápat, že postižení bohužel také nejsou pro mnoho českých občanů “NAŠI LIDÉ”. 
Šimon Ornest, předseda z. s. TAP, kapelník The Tap Tap

 

„Krátkodobě snad může přinést sázka na nepřátelské postoje veřejnosti vůči jakémukoliv zapojování České republiky do řešení uprchlické krize určité body při prosazování přesunu finančních prostředků v rozpočtu ČR ve prospěch navýšení příspěvků na péči. V dlouhodobém horizontu však vyjádření pana předsedy NRZP přispívá k nárustu takových tendencí, které se nakonec obrátí vůči všem potřebným. Od čelního představitele reprezentujícího lidi s postižením bych podobné postoje nečekal a nelze k nim mlčet. Proto děkuji za tuto reakci.“ 
Erik Čipera ředitel Asistence, o.p.s.

Autor: Michal Prager | čtvrtek 29.10.2015 14:45 | karma článku: 13,39 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Michal Prager

Lidí s postižením přibývá, jednat musíme hned

Poslední průzkum Českého statistického úřadu zaměřený na osoby s postižením hovoří zcela jednoznačně. Podíl lidí s postižením ve společnosti je již 13 %. Populace stárna a chceme-li to v budoucnu ustát, musíme začít jednat hned!

14.8.2019 v 16:00 | Karma: 11,92 | Přečteno: 462x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Michal Prager

Nekoncepčnost VZP k rehabilitaci je alarmující

Předcházet zdravotním komplikacím nebo řešit následky? Zdálo by se jednoduchá otázka, ale pro VZP otázka o něco složitější.

12.8.2019 v 11:30 | Karma: 19,41 | Přečteno: 776x | Praha a střední Čechy

Michal Prager

Integrace bez legrace aneb děkujeme pane prezidente

Už uběhl téměř týden od skandálního výroku prezidenta Zemana na téma inkluze dětí s postižením do běžného vzdělávacího sytému a emoce pomalu opadají. Plně chápu vlnu nevole, která se vzedmula a souhlasím se všemi odpůrci jeho slov. Na druhou stranu, mohlo toto téma dostat lepší reklamu? Nemohu si vzpomenout, kdy byla naposledy inkluze více skloňovaným tématem ve společnosti, plnila stránky novin a časopisů, slyšeli jsme tento výraz v rozhlase či televizi.

21.1.2015 v 19:24 | Karma: 11,60 | Přečteno: 754x | Společnost

Michal Prager

Z ulice asistentem

Trochu to připomíná film My Fair Lady. Naším hrdinou však není nevzdělaná květinářka Líza, které se ujme profesor Higgins a naučí ji správně mluvit a vystupovat. Je jím kříženec Tazy, který se jako malé štěňátko dostal do útulku, kde se ho ujala paní Jana. A pejsek jí to nyní začne splácet měrou vrchovatou, protože se z něj díky výcviku Pestré společnosti, o.p.s. stává asistent.

22.1.2014 v 17:00 | Karma: 6,77 | Přečteno: 330x | Diskuse| Společnost

Michal Prager

Myslet bezbariérově

Kde je hranice mezi uplatňováním lidských práv a pozitivní diskriminací? Komentáře pod některými články věnovaných problematice bezbariérovosti mě nutí k zamyšlení, zda si lidé tyto dva pojmy nespojují a nevykládají si je po svém. Zkusme si odpovědět na otázku, co znamená myslet bezbariérově.

23.5.2013 v 20:50 | Karma: 14,71 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1495x
Pirátský radní MČ Praha 14 pro sociální věci a zdravotnictví.