Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidí s postižením přibývá, jednat musíme hned

Poslední průzkum Českého statistického úřadu zaměřený na osoby s postižením hovoří zcela jednoznačně. Podíl lidí s postižením ve společnosti je již 13 %. Populace stárna a chceme-li to v budoucnu ustát, musíme začít jednat hned!

Ještě v roce 2013 statistici udávali, že podíl lidí s postižením je něco přes 10 procent. Podle posledního průzkumu, který poprvé probíhal šetřením v domácnostech, má zdravotní postižení již 1,15 milionu obyvatel (tedy 13 procent). Z toho 830 tisíc lidí má postižení pohybové a přes 100 tisíc lidí se neobejde bez asistence.

Jistě k tomu přispívá i stárnutí populace. Odhady říkají, že v roce 2060 bude v důchodu téměř třetina obyvatel. Jsme však připraveni těmto výzvám čelit? Budeme mít dostatečně širokou síť sociálních služeb? Bude vůbec naše prostředí dostatečně bezbariérové?

Rád bych následujících pár řádků věnoval právě tématu bezbariérovosti, kterým se zabývám už řadu let. Samozřejmě, mnoho věci se za posledních 20 let výrazně zlepšilo. Po městech jezdí bezbariérové autobusy a tramvaje, snížené obruby na přechodech už jsou téměř normou, nové budovy jsou ze zákona bezbariérové. Ve městech se situace značně vylepšila. Ale co jinde? Co malá města a vesnice? Co staré budovy úřadů? Co dopravní infrastruktura?

Česko nyní musí začít daleko svižněji odstraňovat bariéry z veřejného prostoru. Lidé s postižením z menších regionů se totiž zcela přirozeně snaží dostat do větších měst, kde mají zajištěné zdravotní a sociální služby, větší možnost společenského uplatnění, bezbariérovou dopravu atd. Na vesnici si člověk na vozíku často ani nezajde nakoupit. Nejezdí mu tam nízkopodlažní autobus do města. Sám pravidelně jezdím do malé obce na Šumavě a vidím, jak se senioři s pohybovým postižením stávají vězni vlastních domovů. Jak se o osmdesátiletou paní stará její pětaosmdesátiletý manžel, protože jednoduše nemají v okolí žádné služby. Dokonce nemají ani nikoho, kdo by jim poradil s kompenzačními pomůckami jako je vozík či zvedák. Sociální práce zde je na bodě nula. Tito lidé tam žijí celý život a rozhodně se jim nechce stěhovat do města.

Již před 12 lety podepsala ČR Úmluvu o právech lidí s postižením a myslím, že bychom ji měli začít brát konečně vážně. Úmluva mimo jiné říká, že si člověk s postižením má mít možnost svobodně zvolit místo svého bydliště. A stát je tu od toho, aby mu to umožnil. Jenže sám stát si neumí zamést před vlastním prahem. Mnohdy je až tristní přístupnost poboček Úřadu práce, který je pro člověka s postižením místem, kde si vyřizuje jednotlivé příspěvky a má to být pro něj místo první podpory. 

Stejně jako v Německu musíme umět zajistit bezbariérovou dopravu na autobusových linkách. Když ne hned, tak musíme mít plán, kdy to bude. Stát musí podporovat a tlačit na odstraňovaní bariér ve veřejném prostoru a službách. Udělali jsme jistě mnoho, ale musíme ještě přidat a zrychlit. Měli bychom více zpřístupňovat moderní technologie a podporovat jejich dostupnost pro běžného občana. Jednou budeme řešit mnohem palčivější otázky co se zajištění péče týká, tak alespoň v této oblasti bychom mohli mít fóra.

Ze současné vlády mám spíše pocit, že se snaží dělat opak. S velkými rozpaky sleduji výroky ministryně Schillerové. Místo toho, abychom se v této oblasti například snažili co nejvíce využít evropských fondů, snažíme zcela nelogicky tuto podporu příjemcům znepříjemňovat. 

Autor: Michal Prager | středa 14.8.2019 16:00 | karma článku: 11,92 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Michal Prager

Nekoncepčnost VZP k rehabilitaci je alarmující

Předcházet zdravotním komplikacím nebo řešit následky? Zdálo by se jednoduchá otázka, ale pro VZP otázka o něco složitější.

12.8.2019 v 11:30 | Karma: 19,41 | Přečteno: 776x | Praha a střední Čechy

Michal Prager

Otevřený dopis předsedovi NRZP: Pane Kráso, nešiřte nenávist!

Vážený pane Kráso, obracíme se na Vás jako osoby se zdravotním postižením a osoby o ně pečující, jelikož nás nenechávají klidnými Vaše výroky na sociální síti Facebook.

29.10.2015 v 14:45 | Karma: 13,39 | Přečteno: 719x | Společnost

Michal Prager

Integrace bez legrace aneb děkujeme pane prezidente

Už uběhl téměř týden od skandálního výroku prezidenta Zemana na téma inkluze dětí s postižením do běžného vzdělávacího sytému a emoce pomalu opadají. Plně chápu vlnu nevole, která se vzedmula a souhlasím se všemi odpůrci jeho slov. Na druhou stranu, mohlo toto téma dostat lepší reklamu? Nemohu si vzpomenout, kdy byla naposledy inkluze více skloňovaným tématem ve společnosti, plnila stránky novin a časopisů, slyšeli jsme tento výraz v rozhlase či televizi.

21.1.2015 v 19:24 | Karma: 11,60 | Přečteno: 754x | Společnost

Michal Prager

Z ulice asistentem

Trochu to připomíná film My Fair Lady. Naším hrdinou však není nevzdělaná květinářka Líza, které se ujme profesor Higgins a naučí ji správně mluvit a vystupovat. Je jím kříženec Tazy, který se jako malé štěňátko dostal do útulku, kde se ho ujala paní Jana. A pejsek jí to nyní začne splácet měrou vrchovatou, protože se z něj díky výcviku Pestré společnosti, o.p.s. stává asistent.

22.1.2014 v 17:00 | Karma: 6,77 | Přečteno: 330x | Diskuse| Společnost

Michal Prager

Myslet bezbariérově

Kde je hranice mezi uplatňováním lidských práv a pozitivní diskriminací? Komentáře pod některými články věnovaných problematice bezbariérovosti mě nutí k zamyšlení, zda si lidé tyto dva pojmy nespojují a nevykládají si je po svém. Zkusme si odpovědět na otázku, co znamená myslet bezbariérově.

23.5.2013 v 20:50 | Karma: 14,71 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1495x
Pirátský radní MČ Praha 14 pro sociální věci a zdravotnictví.